Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Computer ING says no: boos én begripvol

Er is intussen al veel gezegd over de beslissing van ING om stichtingen en verenigingen even geen bankrekening te laten openen. Nu het stof wat is gaan liggen, wil ik u op Socratische wijze twee perspectieven aanbieden. Boos! De bank die zich graag profileert als sponsor van het maatschappelijke en sportieve leven in de haarvaten…

Er is intussen al veel gezegd over de beslissing van ING om stichtingen en verenigingen even geen bankrekening te laten openen. Nu het stof wat is gaan liggen, wil ik u op Socratische wijze twee perspectieven aanbieden.

Boos!

De bank die zich graag profileert als sponsor van het maatschappelijke en sportieve leven in de haarvaten van de samenleving, heeft geen capaciteit om alle checks te doen bij bankrekeningaanvragende maatschappelijke en sportieve instellingen. Wilt u een zakelijke rekening? Geen probleem, loopt u maar door. U bent van de dorpsfanfare? Computer says no!

Het grenst aan ongekende schaamteloosheid en een fundamenteel gebrek aan maatschappelijke betrokkenheid. Alles wat ING via de massamedia roeptoetert over haar warme betrokkenheid bij dat ene allochtone jongetje dat misschien niet kan aanhaken bij zijn voetballende vriendjes, is één grote morele witwaserette. Huichelachtigheid die poedelnaakt te kijk wordt gezet voor het oog van de gehele natie. Het is spreadsheet boven mensen. Aandeelhoudersdividend boven civil society. Het failliet van een gewetenloze markt vol doorgedraaide neoliberale roofridders. ING is Ik Niet Goed snik.

Begripvol!

Eindelijk een bank die niet meer wil meedoen aan de compliance race to the bottom! Een bank die zegt: ‘tot hier en niet verder!’ Een bank die snapt dat je verenigingen en stichtingen niet door eindeloos veel hoepels kunt laten springen. En ja, het is nu tijdelijk even vervelend dat je geen bankrekening kunt openen, maar dat ongemak wordt ruimschoots gecompenseerd door het krachtige signaal dat ING aan politiek en beleidsmakers afgeeft. Het gaat daarbij niet om een gebrek aan interne capaciteit, maar om het principe dat de overheid de banken en financiële dienstverleners medeplichtig maakt aan institutioneel wantrouwen. Het is juist laf dat niet ook andere banken de ballen hebben om hetzelfde te doen als ING: klaarblijkelijk laten zij stichtingen nu liever verstikken onder sedimenten van onuitvoerbare Haagse regelporno, dan hen te helpen bij hun maatschappelijke initiatieven die zo vitaal zijn voor een pluralistische en democratische samenleving.

Van welke B bent u? Ik hoor het graag via mijn LinkedIn post.

Voor meer informatie over de beslissing van ING: klik hier.

Auteur: Orchestra