Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Donateurspanel: hoeveel overhead vinden donateurs acceptabel?

De overheadkosten van goededoelenorganisaties zijn een terugkerend onderwerp als het gaat over waarom mensen al dan niet aan een goed doel geven. Daarom vroeg het Nederlandse Donateurspanel (NDP) in zijn juni-meting aan de leden van het onderzoekspanel: hoe groot zouden die overheadkosten eigenlijk mogen zijn? Wat vinden ze nog redelijk en wat is veel? Het…

De overheadkosten van goededoelenorganisaties zijn een terugkerend onderwerp als het gaat over waarom mensen al dan niet aan een goed doel geven. Daarom vroeg het Nederlandse Donateurspanel (NDP) in zijn juni-meting aan de leden van het onderzoekspanel: hoe groot zouden die overheadkosten eigenlijk mogen zijn? Wat vinden ze nog redelijk en wat is veel? Het meest gegeven antwoord is 10 tot 20%. Dat valt binnen de bandbreedte van het CBF-cijfer voor Erkende Doelen: gemiddeld 11%.

Ruim een op de drie panelleden vindt dat 10 tot 20% overheadkosten acceptabel is. Oftewel: 80 tot 90% van het budget moet aan het doel besteed worden. Ruim een op de vier vindt minder dan 10% acceptabel. Hier zitten dus ook de panelleden tussen die vinden dat er helemáál geen overheadkosten zouden mogen zijn. Volgens het CBF besteden Erkende Goede Doelen 11% aan overheadkosten. Dat zit dus in de bandbreedte van het meest gegeven antwoord.

Wat verder opvalt is dat meer mannen (29%) dan vrouwen (25%) vinden dat de overheadkosten onder de 10% zouden moeten liggen. Jongeren tot 30 jaar zijn minder kritisch: maar 14% vindt dat de overheadkosten onder de 10% zouden moeten liggen.

Vijftigers zijn het meest kritisch. Van hen vindt 35% dat het ónder de 10% zou mogen zijn.

Kijken we naar regio’s, dan blijken panelleden uit Zuid-Nederland het meest kritisch: 31% van hen vindt dat overheadkosten minder dan 10% moeten zijn. In Noord-Nederland zijn ze met 20% minder kritisch.

Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV (onderdeel van Happy Horizon) wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF, Toezichthouder Goede Doelen, en is uitgevoerd door Kien.

Ga naar de uitkomsten van de juni-meting: klik hier.

(figuur) Hoeveel procent van het budget vindt u dat een goed doel maximaal mag besteden aan overheadkosten (zoals huisvesting, ICT, personeel, werving)?

 

Auteur: Edwin Venema