Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Rijkscoördinator Filantropie en Kansspelen: toezichthouden allang geen erebaantje meer

De nieuwe Rijkscoördinator Filantropie en Kansspelen Odiel Evenhuis werkt vanuit het coördinerende ministerie van Justitie en Veiligheid aan een nieuwe beleidsvisie. Intern Toezicht op goede doelen speelt daarin een prominente rol. Ze gelooft in een toereikende hand, niet in een opgestoken vingertje. Zo kunnen we lezen in een interview met haar door Stichting Intern Toezicht…

De nieuwe Rijkscoördinator Filantropie en Kansspelen Odiel Evenhuis werkt vanuit het coördinerende ministerie van Justitie en Veiligheid aan een nieuwe beleidsvisie. Intern Toezicht op goede doelen speelt daarin een prominente rol. Ze gelooft in een toereikende hand, niet in een opgestoken vingertje. Zo kunnen we lezen in een interview met haar door Stichting Intern Toezicht Goede doelen (ITGD). 

Het gaat om de juiste mix

Evenhuis, die haar loopbaan begon bij de Goede Doelen Loterijen in 2008, ziet een duidelijke ontwikkeling in het interne toezicht bij goede doelen: “Tien jaar terug werd toezichthouden gezien als een erebaantje, maar die tijden zijn voorbij. Je kunt het er niet zomaar even bijdoen. In de huidige wereld zijn interne toezichthouders op goede-doelenorganisaties professionals die de organisatie goed kennen, betrokken zijn. Vaak mensen die hun kennis en expertise verder aanscherpen via het educatieve aanbod van ITGD. Het gaat uiteindelijk om de juiste mix van verschillende disciplines in de RvT.”

Politiek gezien even in de stoptrein

Op de vraag hoe het eigenlijk staat met die nieuwe beleidsvisie van de overheid, zegt Evenhuis: “Ik bouw voort op de beleidsvisie van 2019. Daar staan enkele belangrijke speerpunten in zoals het stimuleren van geefgedrag, het vergroten van de betrouwbaarheid en de transparantie van de sector, het entameren van publiek-private samenwerkingsverbanden.” Na de verkennende fase volgt een fase waarin ik de opgedane inzichten en kennis wil toetsen. Wellicht via expert- of ronde-tafelsessies. Filantropie is immers een fluïde domein. En sector verandert voortdurend. We moeten mee met onze tijd. Door de politieke ontwikkelingen zitten we momenteel even in de stoptrein en niet in de sneltrein. Het is nu zaak om aan te zien wat er de komende maanden in politiek Den Haag gaat gebeuren.”

Auteur: Edwin Venema