Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

VU en CBF onderzoeken invloed influencers op jonge donateurs

De goede doelen realiseren zich dat social media een steeds grotere invloed hebben op het gedrag van met name jongeren. Dus ook als het gaat om hun geefbereidheid. Studenten van de Vrije Universiteit hebben, in samenwerking met het CBF, een onderzoek uitgevoerd dat licht werpt op hoe specifieke eigenschappen van influencers het geefgedrag van deze…

De goede doelen realiseren zich dat social media een steeds grotere invloed hebben op het gedrag van met name jongeren. Dus ook als het gaat om hun geefbereidheid. Studenten van de Vrije Universiteit hebben, in samenwerking met het CBF, een onderzoek uitgevoerd dat licht werpt op hoe specifieke eigenschappen van influencers het geefgedrag van deze jonge doelgroep (18-25) kunnen beïnvloeden.

Bevindingen

In het onderzoek stond deze vraag centraal: “Welke eigenschappen van influencers hebben invloed op het geefgedrag van jongeren tussen 18 en 25 jaar?”
De belangrijkste bevindingen waren dat de mate waarin jongeren zich kunnen identificeren met de influencer en de boodschap als geloofwaardig ervaren, een cruciale rol speelt in hun bereidheid om te doneren. Het gebruik van het CBF-keurmerk lijkt daarbij de geloofwaardigheid van de boodschap te versterken, aldus de onderzoekers.

Adviezen aan goede doelen

De jonge onderzoekers doen aanbevelingen om goede doelen te helpen hun benadering van jongeren te optimaliseren door de inzet van influencers. Hier volgen er enkele.

Begrijp de kracht van identificatie
Goede doelen dienen influencers te selecteren die de waarden van de organisatie weerspiegelen en een authentieke verbinding met de doelgroep hebben. Het onderzoek benadrukt het belang van deze emotionele connectie, wat betekent dat goede doelen influencers moeten kiezen die niet alleen een groot bereik hebben, maar ook echt resoneren bij de jongere doelgroep.

Inzet van sociale media strategisch aanpakken
Goede doelen moeten hun aanwezigheid op sociale media versterken en strategieën ontwikkelen die specifiek gericht zijn op platforms waar hun doelgroep het meest actief is. Dit betekent niet alleen het creëren van content die de jongere doelgroep aanspreekt, maar ook het actief betrekken van deze doelgroep bij hun missie en projecten.

Authenticiteit en transparantie
Het is cruciaal dat de samenwerking met influencers niet alleen gericht is op het vergroten van het bereik, maar ook op het overbrengen van de missie en de impact van het goede doel op een authentieke manier. Goede doelen moeten ervoor zorgen dat influencers volledig achter de missie staan en deze oprecht kunnen promoten bij hun volgers.

Lees het volledige onderzoek hier.

Bron: CBF/VU

Auteur: Edwin Venema