Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

AVG een jaar verder: de zwakste schakel is…

In mei 2018 trad de GDPR – in Nederland AVG genoemd – in heel Europa formeel en in al z’n glorie, in werking. We zijn nu ruim anderhalf jaar verder en de AVG-hype is allang over z’n hoogtepunt heen. De periode van het koortsachtig afvinken van lijstjes ligt grotendeels weer achter ons. Maar voor de…

In mei 2018 trad de GDPR – in Nederland AVG genoemd – in heel Europa formeel en in al z’n glorie, in werking. We zijn nu ruim anderhalf jaar verder en de AVG-hype is allang over z’n hoogtepunt heen. De periode van het koortsachtig afvinken van lijstjes ligt grotendeels weer achter ons. Maar voor de zwakste schakel in de AVG-keten – de mens zelf – is permanent ‘onderhoud’ nodig: ‘awareness’.

Algemeen belang

Dat awareness-verhaal – van die usb stick die je eigenlijk niet in de computer had mogen prikken om een presentatie uit te draaien en dat virus de organisatie mee in te helpen; of dat onverstandige thuiswerken op een onbeveiligd WiFi-netwerk – is natuurlijk de crux.
Ik hoop vurig dat we door dit hele AVG-proces met z’n allen nog prudenter zijn gaan omgaan met klant-, donateur- en overige persoonsgegevens, als ware het onze eigen gegevens. Want ja, privacy is een groot goed. Het borgen van data die echt niemand anders aangaan, is van belang voor ons allemaal.

Geen 100% garantie

Mensen werken met data. Mensen misbruiken data, dus wij mensen zijn naar alle waarschijnlijkheid ook het moeilijkst te dichten data-lek. Veiligheid bestaat niet voor 100% en dat is ook niet erg. Mensen zetten hun gehele leven op social media, linken erop los, posten wat ze posten kunnen, twitteren en laten zo veel meer over zichzelf zien dan enige organisatie ooit zomaar zou blootgeven over haar klanten, mensen of middelen. Laten we vooral blijven posten, twitteren en publiceren, maar dan vooral op andere vlakken: wat we met onze stichting allemaal doen in enig jaar, wat ons drijft, wie we helpen en hoe je mee kunt doen.

Mens blijven

Laten we voorzichtig blijven met alle informatie die we opslaan en ons continu de vraag blijven stellen waarom we toch alles willen bewaren of denken dat weggooien nooit de verstandigste optie kan zijn? Laten we vooral mensen blijven, met onze onvolkomenheden, onze oprechte en niet altijd handige pogingen om zaken beter te maken. En laten we vooral niet denken dat we alles maar aan machines en algoritmes moeten overlaten omdat dat veiliger is. Veilig is één adresboekje, in je tas, waarin je informatie opschrijft. Weliswaar kun je die verliezen, maar ook dan heeft slechts één iemand die informatie. Het wordt pas eng als we online gaan zien als veiliger.


Raad & daad

Zijn uw processen nog steeds AVG-proof? Orchestra helpt u met raad en daad. Neem contact met ons op voor nader advies en ondersteuning: contact@orchestra-contact.com

Auteur: Orchestra