Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Kabinet schrapt giftenaftrek bedrijven: “Groot maatschappelijk verlies”

“Het schrappen van de regelingen voor bedrijven om te geven aan maatschappelijke doelen betekent een groot maatschappelijk verlies”, concludeert de koepel van vermogensfondsen FIN na de presentatie van de miljoenennota. Bedrijven dragen namelijk op grote schaal bij aan maatschappelijke initiatieven. In een open brief in Het Financieele Dagblad uiten ook enkele prominenten uit het maatschappelijk…

“Het schrappen van de regelingen voor bedrijven om te geven aan maatschappelijke doelen betekent een groot maatschappelijk verlies”, concludeert de koepel van vermogensfondsen FIN na de presentatie van de miljoenennota. Bedrijven dragen namelijk op grote schaal bij aan maatschappelijke initiatieven. In een open brief in Het Financieele Dagblad uiten ook enkele prominenten uit het maatschappelijk middenveld hun grote zorg over de maatregel van het kabinet Schoof om op fiscaal neutrale wijze te schenken vanuit de vennootschap (Vpb) aan ANBI’s af te schaffen. 

In een ‘positioning paper haalt de FIN de argumenten van het kabinet voor de versobering van de giftenaftrek in zeven argumenten hard onderuit. Om te beginnen is er geen ‘bugettaire opbrengst’ (lees: structurele bezuiniging) van €61 miljoen. De ramingen gaan er namelijk ten onrechte vanuit dat alle huidige giften onder de huidige regelingen ook doorgaan zónder de aftrekmogelijkheid. Bovendien is het een misvatting volgens FIN dat alle toekomstige giften worden uitgekeerd als dividend.

Een belangrijke financieringsbron

Volgens het kabinet zijn de regelingen ‘onnodig’. Het lijkt daarmee voorbij te gaan aan de notie dat maatschappelijke betrokkenheid en een positief verschil maken in de wereld voor veel ondernemers een belangrijkere drijfveer is dan rijk worden. Schenkingen uit het bedrijfsleven en dan met name vanuit de familiebedrijven, door aanmerkelijkbelanghouders, zijn een belangrijke financieringsbron voor de filantropie. Zonder de giftenaftrek in de Vpb zal die financieringsbron aanzienlijk afnemen.

De schenker is het geld kwijt

Ook een ander argument van het kabinet, namelijk dat de huidige regeling zou leiden tot “ongewenste constructies” houdt geen stand volgens FIN. Er zijn helemaal geen aanwijzingen voor misbruik. Er is namelijk geen sprake van een fiscaal voordeel of belastingkorting: er is een derving van de belastinginkomsten, omdat de grondslag voor die belastingen lager is omdat de aanmerkelijkbelanghouder zijn geld aan de maatschappij heeft geschonken. De schenker is het geld kwijt. Geen belasting meer betalen over geld dat je niet meer hebt, is geen fiscaal voordeel en al helemaal geen ‘ongewenste constructie’.

Overheid geen concurrent algemeen nut

In hun open brief in het FD voeren de auteurs, onderwie fiscaal jurist Ineke Koele en filantropiehoogleraar Theo Schuyt, ook een meer principieel argument aan om de afschaffing van de giftenaftrek voor bedrijven te veroordelen: “De overheid manifesteert zich als concurrent van het algemeen nut door van burgers die hun levenswerk aan de maatschappij willen schenken te eisen dat die over het afgedragen vermogen óók 31% belasting betalen. Dit draait onze beschaafde burgersamenleving effectief op slot en knakt de ‘stewardship’-revolutie – waarin ondernemers hun bedrijven weggeven aan de maatschappij – terwijl dit juist een geëigende manier is om ongelijkheid tegen te gaan.”


Bronnen: FIN en FD

 

Auteur: Edwin Venema