Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Inflatiepiek: gaat de consument besparen op donaties?

De inflatie staat op het hoogste niveau sinds 1982. Vooral de energieprijzen schieten omhoog, maar ook voedselprijzen stijgen. Veel mensen willen of moeten besparen. Het Nederlandse Donateurs Panel vroeg de leden wat hun top-3 van besparingen zou zijn als het echt moet, om zo te achterhalen in hoeverre men zou besparen op donaties. Die besparingspost…

De inflatie staat op het hoogste niveau sinds 1982. Vooral de energieprijzen schieten omhoog, maar ook voedselprijzen stijgen. Veel mensen willen of moeten besparen. Het Nederlandse Donateurs Panel vroeg de leden wat hun top-3 van besparingen zou zijn als het echt moet, om zo te achterhalen in hoeverre men zou besparen op donaties. Die besparingspost valt net buiten de top drie: iets minder dan een derde van de ondervraagden geeft aan te zullen bezuinigen op giften aan goede doelen. Of ze dat ook echt zullen doen, is nog maar zeer de vraag.

Duidelijk is dat mensen niet als eerste willen besparen op vervoer. Slechts 8% van de panelleden zet dit in de top-3. En hoewel er veel wordt geadverteerd met besparen op vaste lasten, zet maar 12% van de panelleden dit in hun top-3. Ook wil men liever niet op verenigingsleven besparen. Mensen geven aan het meest te gaan besparen op luxeartikelen als cadeautjes of tijdschriften. Deze categorie wordt ook het vaakst als eerste genoemd (21%), vooral door jongeren tot 30 jaar (26%).

Van de ondervraagden zegt 31 procent te willen bezuinigen op donaties aan goede doelen (plaats 4), maar deze bezuinigingspost wordt wel vaak als eerste spontaan genoemd. Als we alleen kijken naar wat mensen als eerste noemen, zien we de volgende top-5: 1. Luxeartikelen (bijv. cadeautjes, tijdschriften): 21%; 2. Giften aan goede doelen: 18%; 3. Horeca (bijv. restaurants en bezorgservices): 17%; 4. Uitjes (bijv. vakantie, pretpark, cultuur): 13% en 5. Minder sparen: 10%.

Er zijn voor goede doelen ook hoopgevende aspecten op basis van dit onderzoek. Niet alleen blijkt er een groot verschil tussen wat consumenten zeggen en wat ze daadwerkelijk doen, maar ook blijkt uit de panelvraag of mensen (een deel van) hun jaarlijkse vakantiegeld willen besteden aan het geven van een extra gift aan een goed doel dat 6% dat sowieso (vrijwel) altijd doet. Voor 7% is vakantiegeld een aanleiding om (extra) te geven aan goede doelen.

De index van het donateursvertrouwen wordt driemaandelijks bepaald door het Nederlandse Donateurspanel, een initiatief van consultancy WWAV, en geeft aan hoe het staat met het vertrouwen in goede doelen. Het kan dan ook als barometer dienen voor de goededoelensector. De metingen worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien Onderzoek op basis van een voor Nederland representatief gecertificeerd panel van respondenten van 18 jaar en ouder.

Bekijk deze en alle voorgaande metingen en rapporten op www.wwav.nl/ndp.

 

Auteur: Edwin Venema