Met de verdwijning van de acceptgiro per juni 2023 heeft de goede doelensector een alternatief ontwikkeld: ‘Mijn eenmalige gift’. Uit onderzoek van de data over de afgelopen periode blijkt dat donateurs goed responderen op met name de papieren mailings die ruim 160 goede doelen in de afgelopen periode verzonden. De respons en het giftbedrag op…
Met de verdwijning van de acceptgiro per juni 2023 heeft de goede doelensector een alternatief ontwikkeld: ‘Mijn eenmalige gift’. Uit onderzoek van de data over de afgelopen periode blijkt dat donateurs goed responderen op met name de papieren mailings die ruim 160 goede doelen in de afgelopen periode verzonden. De respons en het giftbedrag op een combinatie tussen papieren en online Eenmalige gift-mailings in vergelijking met de oude acceptgiro-mailings is voorlopig ronduit teleurstellend: slechts zestig procent.
Nieuwe betaalmethode
Veel goede doelen sorteerden al voor op het verdwijnen van de aloude acceptgiro met de introductie van een nieuwe betaalmethode. In plaats van een acceptgiro in te vullen en naar de bank te sturen, kunnen donateurs nu een nieuwe bon – vaak als onderdeel van een mailing – opsturen aan het goede doel. Die zorgt samen met IT-bedrijf Unisys voor de verdere verwerking, die, zo claimen de goede doelen, net zo veilig is als de acceptgiro.
Totale respons 10% lager
Intussen is er een eerste vergelijking tussen de resultaten van nieuwe mailings met ‘Mijn
eenmalige gift’ en die met de acceptgiro. Van de ruim twee miljoen verzonden Eenmalige
gift-mailings is de totale responsindex 90,7% ten opzichte van eerdere acceptgiro-mailings.
Het giftbedrag is 3,1% lager.
Papier doet het goed
De papieren versie is het meest succesvol: hogere giften en een respons die die van de acceptgiro benadert, namelijk 96,7 procent. De met de pen ingevulde bonnen doen het daarbij heel goed: hoewel de respons daar ruim 3% achterblijft op de acceptgiro, is het gedoneerde bedrag bijna 3% hoger. Dit betekent dat het totaal van de ‘papieren’ eenmalige donaties gelijk is gebleven.
Online blijft nog ver achter
De versie via online bankieren blijft nog duidelijk achter: een respons van 94,6 procent en de versie van ‘Mijn eenmalige gift’, waarbij zowel de papieren als online variant wordt gecombineerd, levert de minst positieve resultaten op. De respons en het giftbedrag zijn beide slechts 60%. Goede Doelen Nederland over dit teleurstellende cijfer: “Naar verwachting komt dit met name omdat er hier niet goed wordt aangesloten op de betaalwijze die de donateur als voorkeur heeft (in deze groep is dat namelijk nog niet bekend of niet uitgezocht). Hier ligt dus een kans voor goede doelen, om deze variant zo min mogelijk te versturen en in plaats daarvan de versie te versturen die bij de betaalwijze van donateurs past.”
Bron: Goede Doelen Nederland