Ik ga het woord corona maar één keer gebruiken (dat was ‘m al) in deze eindejaarsgroet aan al onze gewaardeerde relaties en zij die het hopelijk gaan worden. Van alle systeem-stresstests is die van het afgelopen jaar wel de meest bizarre en ook meest genadeloze geweest. De noodstop die de bedrijvigheid overal maakte, kende een…
Ik ga het woord corona maar één keer gebruiken (dat was ‘m al) in deze eindejaarsgroet aan al onze gewaardeerde relaties en zij die het hopelijk gaan worden. Van alle systeem-stresstests is die van het afgelopen jaar wel de meest bizarre en ook meest genadeloze geweest. De noodstop die de bedrijvigheid overal maakte, kende een voorspelbare reactie: hand stevig op de knip bij de consumenten. Het duurde even voordat ook de goede doelen het effect daarvan begonnen te merken. Nu overzien we een waar slagveld met veel gewonden (een omzetverlies van tussen de 30 tot 80%!) en zelfs enkele dodelijke slachtoffers: stichtingen die omvielen. Het zijn vooral de doelen die afhankelijk zijn van evenementen, collectes en ook de ‘veraf-doelen’ die het zwaarst te lijden hebben: in tijden van nood liever een euro voor de school van je eigen kind, dan voor een anonieme ergens in Afrika.
Het lijkt een ‘perfect storm’ voor de filantropie, waarin alle ongunstige factoren op één moment samenkomen. Behalve de effecten van de crisis op de beleggingen van het vermogen, zuchten veel stichtingen en verenigingen immers al langere tijd onder wat ik de ‘compliance-tsunami’ noemde: een zondvloed aan regels, vereisten, vinkjes en stempels die de bestuurders overspoelt. De UBO’s, VOG’s en aansprakelijkheidsdreigementen vliegen de bestuurders om de oren. De wetgever blijkt keer op keer geen oog te hebben voor het effect van regelstapeling en voor de uitvoerbaarheid ervan in een sector die het moet hebben van het liefdewerk-oud papier. De enige die voor dit compliance-virus immuun is, is de overheid zelf…
Wat te doen als het Land van Goed Doen bijna redeloos, radeloos en reddeloos is?
Mijn advies aan bestuurders is: het hart warm te houden, maar het hoofd vooral zakelijk heel koel. Dat laatste is nog niet zo gemakkelijk, want ‘zakelijkheid’ wordt vaak gezien als de vijand van het warme hart voor het goede doel. Maar in de zakelijkheid, het hoofd dus, ligt eigenlijk een veel grotere kans besloten om bij te dragen aan uw goede zaak dan alleen in die onontbeerlijke ‘warm glow’.
Als er ooit een reden was om de continuïteit van uw organisatie te borgen, dan was het wel het jaar 2020. Als er ooit een goed moment was om dit te doen, dan is het nú wel. Zoals in elk bedrijf zou ook elke stichting zich moeten afvragen: ‘waarom maak ik deze kosten?’ Wat is mijn core business en wat is een ‘commodity’ die ik kan uitbesteden?
Je wordt geen directeur van een goed doel of vermogensfonds omdat je houdt van het bestuderen van kruisposten in stapels geprinte Excel-sheets…
Maak dat onze zorg. Wij bedienen dagelijks tientallen stichtingen met beheer en administratie met behulp van onze veilige online platform Mijn Orchestra. En zonder uitzondering zeggen onze klanten: ‘hadden we dit maar eerder gedaan’. Het is oprecht geen ronkende pr-praat. Leest u de interviews met een aantal van hen in onze Newsroom op de website.
Úw goede bestuursvoornemen: maak 2021 uw jaar van de ontzorging.
Als stichtingsbestuurder zult u al uw wijsheid, maar vooral ook de moed hard nodig hebben om verantwoordelijkheid te blijven nemen: het doel niet uit het oog te verliezen door uw organisatie te runnen, zoals u als donateur van diezelfde organisatie dat zou hopen: met het ‘hoofd’ voor de processen en het hart voor het doel.
Met onze professionele inzet kunt u zich vol storten op uw maatschappelijke missie, terwijl u op elk moment van de dag, waar ter wereld ook, actueel inzicht en dus controle hebt over uw vitale organisatiegegevens. U blijft volledig aan het stuur, met het waakzame motormanagement van Orchestra onder de kap.
Ik wens u en de uwen bovenal een gezond en maatschappelijk voorspoedig 2021,
Namens het voltallige Orchestra-team,
Roderik Bolle
Ps: belt u me rechtstreeks voor een ontzorgings-kop koffie in het nieuwe jaar: 06 52 62 90 99