Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) onderzoekt een algeheel verbod op trustkantoren omdat een deel van de sector volgens onderzoekers illegaal opereert en zich bewust aan toezicht door DNB onttrekt. Dat kan onder meer witwassen en belastingontduiking in de hand werken. De branchevereniging van Trustkantoren steunt de minister in zijn streven om illegale kantoren…
Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) onderzoekt een algeheel verbod op trustkantoren omdat een deel van de sector volgens onderzoekers illegaal opereert en zich bewust aan toezicht door DNB onttrekt. Dat kan onder meer witwassen en belastingontduiking in de hand werken. De branchevereniging van Trustkantoren steunt de minister in zijn streven om illegale kantoren aan te pakken, maar schrikt van een algeheel verbod. Dat blijkt uit een artikel in Het Financieele Dagblad over de Kamerbrief van Hoekstra van vorige maand, waaraan tot nu toe weinig aandacht was besteed.
Trustkantoren beheren brievenbusfirma’s en leveren andere administratieve diensten aan buitenlandse bedrijven. Ze fungeren daardoor ook als poortwachters voor geldstromen uit het buitenland. Enkele Trustkantoren waren de laatste jaren betrokken bij schandalen rond witwassen en belastingontduiking, waarvan die geopenbaard in de zogenoemde Panama Papers wel de geruchtmakendste is. Het toezicht is sindsdien strenger geworden en het aantal kantoren halveerde tot minder dan honderd volgens het FD.
Hoekstra lijkt geschrokken van het feite dat verdwenen trustkantoren nog actief zijn, maar zonder dat toezichthouder De Nederlandsche Bank er zicht op heeft. Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek schat op basis van data-analyse dat het om ongeveer dertig procent van alle trustbestuurders gaat. Dat is een conclusie waar vraagtekens bij gezet worden door de trustsector. Branchevereniging Holland Quaestor schat die op ruim 2500 arbeidsplaatsen. ‘Maar illegale trustaanbieders hebben minder klanten, waardoor naar marktaandeel zo’n 15% van de sector illegaal is, aldus het vorige maand gepubliceerde onderzoek’, zo meldt het FD.
Holland Quaestor laat aan het FD weten achter Hoekstra’s strijd tegen illegale trustkantoren te staan. “Van illegale trustdiensten willen wij niets weten, dat straalt negatief af op de sector, die hard werkt om misstanden aan te pakken”, zegt voorzitter Martin Wörsdörfer. Hij schrikt van Hoekstra’s verkenning van een algeheel verbod, die voor hem uit het niets komt. “Bij een verbod bestaat juist het risico dat alles in de illegaliteit verdwijnt”, citeert het FD hem.
Hoekstra heeft klaarblijkelijk toch ’twijfels over de toegevoegde waarde van een sector die een zeer hoog integriteitsrisico oplevert en grote moeite heeft om de wetgeving na te leven’ en wil dus onderzoeken of een integere trustsector überhaupt wel mogelijk is. Hij is, zo staat in de Kamerbrief te lezen, benieuwd naar ‘de economische voor- en nadelen’ van een algeheel verbod. Een beslissing daarover is echter aan een volgend kabinet.
Bron: Het Financieele Dagblad, www.rijksoverheid.nl, ABM Financial News