Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Vliegende start voor multitalent Pien Verweij bij Orchestra

Ze is nog niet koud in dienst of ze is al druk bezig zelf ook iemand weer aan te nemen voor Orchestra. Dat is niet alleen tekenend voor de groei van de organisatie, maar ook voor de hands on mentaliteit van Pien Verweij, die na achttien jaar overstapte van tanker KPMG naar speedboat Orchestra. Na…

Ze is nog niet koud in dienst of ze is al druk bezig zelf ook iemand weer aan te nemen voor Orchestra. Dat is niet alleen tekenend voor de groei van de organisatie, maar ook voor de hands on mentaliteit van Pien Verweij, die na achttien jaar overstapte van tanker KPMG naar speedboat Orchestra. Na Jacco Visser is zij al de tweede die dat doet. Met een bak aan ervaring op het gebied van zowel HR/bedrijfsvoering én controlling heeft Verweij intussen een vliegende start aan de Mauritskade.

Pien Verweij begon als trainee (26) bij Big Four-accountant KPMG en doorliep het ontwikkelingsprogramma volgens het boekje. In de opwaartse carrièrespiraal van de controlepraktijk had ze een gevarieerd cliëntenpakket in diverse branches waaronder retail, ZBO’s, stichtingen en internationale organisaties. Totdat de energiebalans in haar nadeel begon door te slaan: onder andere door de monotonie van de jaarlijkse audit-cyclus en privé door een handenbindende tweeling bovenop de twee kinderen die zij al met haar echtgenoot Olivier had.

Van eigennaam naar soortnaam

Met de handdoek al bijna in de ring, kwam KPMG met een voorstel waar Verweij duidelijk van opleefde: een interne rol als manager business operations (HR, planning, finance en business support) voor de kantoren Rotterdam en Den Haag. Het accountantswerk dat zij daarnaast bleef doen, smolt al snel weg door de uitdaging om deze nieuwe baan binnen KPMG zelf vorm en inhoud te geven. Het bleek een voltreffer voor de teamplayer Verweij, die in zes jaar tijd vanuit een pioniersrol voor de bedrijfsvoering tot een intern begrip werd: andere regio’s bleken ook behoefte te hebben aan “een Pien”. Van eigennaam tot soortnaam binnen een grote organisatie? Niet slecht…

Van corporate naar MKB

Na ruim achttien jaar bij KPMG besloot Verweij dat het hoog tijd was voor de nieuwe, spreekwoordelijke uitdaging bij het veel kleinere Orchestra, die begon in de laatste maand van 2022. Bij die beslissing speelde ook iemand een rol met een stevig ‘blauw’ KPMG-verleden: Jacco Visser, die begin 2021 de gelederen bij Orchestra kwam versterken.

Bij haar switch van corporate naar MKB brengt Verweij alles mee waar ze van huis uit goed in is: veel hands on ervaring, een pioniersmentaliteit en het vermogen om een baan grotendeels ook zelf vorm te geven. De forse groeispurt van Orchestra geeft immers ook de nodige uitdagingen in de organisatiekanteling van klein naar middelgroot. Dat geldt niet alleen voor de bemensing van de controllingpraktijk, maar ook voor de bedrijfsvoering, waarvan HR steeds meer aandacht vraagt.

Verweij: “Ik ga aan de slag op een aantal fronten. Ik word bij onze charity office accountmanager van een aantal stichtingen, maar ook manager Finance en HR. Ik bied daarbij ondersteuning aan managing partner Wouter Hofhuis en zal een aantal taken van hem overnemen.”

Praktijkervaring

Voor de controllingpraktijk bij stichtingen en verenigingen zal Verweij ongetwijfeld snel haar rol oppakken, al was het maar omdat ze privé goed weet wat de ‘back office’ van een grote vrijwilligersorganisatie vereist. Als penningmeester van HBS Craeyenhout, een grote multisportvereniging (voetbal, hockey, cricket) in Den Haag, kent ze de financieel-administratieve uitdagingen van zo’n organisatie maar al te goed.

Verweij: “Ik start voor controlling nu bij onze charity office. Dat betekent niet dat accounts binnen onze family office ‘off limits’ zijn. We zien in de nabije toekomst wel hoe het zich gaat ontwikkelen. Mijn takenpakket binnen Orchestra is juist niet in marmer gebeiteld. Als kleinere organisatie moet je wendbaar zijn, en je moet zelf kunnen multitasken en vooral verantwoordelijkheid willen nemen. Dat is nou precies wat me heeft doen besluiten om de overstap naar Orchestra te maken en waarom ik verwacht me hier als een vis in het water ga voelen.”

Lees ook het interview met Jacco Visser: klik hier

Auteur: Edwin Venema