Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Beleggen in tijden van ‘hogesnelheidshypes’

In een nieuwe serie columns bespreekt Dave Price, portfoliomanager en partner van Orchestra, op informele wijze een aantal onderwerpen en vragen rondom beleggen. In deze eerste aflevering staat hij stil bij ‘hypes’ en trends die tegenwoordig met hoge snelheid voorbijkomen en die ook geregeld tot vragen van klanten leiden: waarom beleggen jullie bijvoorbeeld niet in…

In een nieuwe serie columns bespreekt Dave Price, portfoliomanager en partner van Orchestra, op informele wijze een aantal onderwerpen en vragen rondom beleggen. In deze eerste aflevering staat hij stil bij ‘hypes’ en trends die tegenwoordig met hoge snelheid voorbijkomen en die ook geregeld tot vragen van klanten leiden: waarom beleggen jullie bijvoorbeeld niet in cryptocurrency’s? Dave’s antwoord is…

De les van de tulpenmanie

De tulpenmanie, ook wel de bollengekte genoemd, was een krankzinnige hausse in de handel in tulpenbollen in Holland en Utrecht, die rond 1634 opkwam en waaraan begin 1637 een abrupt einde kwam. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten…

Die manie van bollenrazernij uit de Gouden Eeuw wordt nog altijd gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel die uiteindelijk uit elkaar spat en meer verliezers dan winnaars oplevert. Je kunt nu rustig de tulpenmanie als een ‘hype’ betitelen: een kunstmatig opgepompte ballon van verwachtingen. Maar dat kun je pas zeggen met de wetenschap van achteraf. Of een ‘gekte’ een hype is of een trend die zich binnen de economie en het financiële stelsel een blijvende plaats verovert, valt dus nooit te voorspellen. En dát is nu juist de enorme aantrekkingskracht voor speculanten, investeerders en beleggers.

Waar rendeert mijn geld het beste?

Als vermogensbeheerder krijgen wij bij Orchestra geregeld vragen over ontwikkelingen in de samenleving die de vorm aannemen van: ‘waarom beleggen jullie niet ook in…?’ Die vragen zijn te begrijpen uit een aantal factoren waarop ik hierna nader zal ingaan, maar evident is dat de negatieve rente en het verminderde vertrouwen in macro-economische autoriteiten, zoals ECB en FED, een opwaartse druk geven: waar rendeert mijn geld op dit moment het beste? Dat versterkt de zoektocht naar alternatieven, zeker nu ook veel mensen door de pandemie meer tijd hebben (gehad) om te reflecteren op hun financiële toekomst. En dat dwingt ons portfoliomanagementteam en onze beleggingscommissie om permanent waakzaam te zijn en nieuwe ontwikkelingen en mogelijke alternatieven op de voet te volgen. Opmerkelijk daaraan is dat die tegenwoordig niet meer exclusief zijn voorbehouden aan het financiële domein.

De invloed van online platforms

De enorme invloed van social media en online platforms maakt dat er nu over een veel breder terrein een barrage aan ontwikkelingen zichtbaar wordt: van de cryptocurrency’s, tot de grondstoffen- en huizenmarkt. Een goed voorbeeld van zo’n invloedrijk platform is Reddit, een internetforum dat tientallen miljoenen bezoekers per dag trekt. Met een eigen account kunnen ‘redditors’ zelf berichten plaatsen. Mede door de invloed van Reddit kon het aandeel GameStop begin dit jaar tot een ware koersexplosie komen. Doordat individuele beleggers met elkaar hadden afgesproken dit aandeel en masse te kopen hoopten ze de koers op te stuwen en mede daardoor de hedgefondsen, die ‘short’ gingen op een stevige koersdaling, een hak te zetten. Daar sprak een vorm van rebellie uit tegen de grootbeleggers en een emancipatie van de ‘kleine belegger’, die zelf de regie wil nemen.

Waarom niet beleggen in ‘crypto’s’?

Een combinatie van onvrede met het huidige financiële stelsel en high tech-ontwikkelingen is de opkomst van de reeds genoemde cryptomunten. De bitcoin is wel de bekendste, maar er zijn intussen wel duizend verschillende cryptocurrency’s (ethereum en binance zijn andere bekende cryptomunten), die samen zo’n twee triljoen euro (tweeduizend miljard) vertegenwoordigen: ruim twee keer het Bruto Nationaal Product van Nederland…

De vraag die dus geregeld voorbijkomt: waarom beleggen jullie niet daarin? Elke keer als op de grote cryptoplatforums een nieuwe coin wordt geïntroduceerd, stromen er weer veel nieuwe kopers toe die de koers voor korte tijd enorm opstuwen. Het probleem voor een belegger is dat natuurlijk niemand weet hoe deze cryptocurrency’s zich daarna zullen ontwikkelen. ‘Grillig’ is het minste wat je ervan kunt zeggen, maar belangrijker is dat je er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vastgoed, geen waarde aan kunt hangen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen en obligaties, waar je met wat rekenwerk wel een waarde aan kunt koppelen.

Een wisselkoers is geen waardering. En dat maakt dat wij bij Orchestra, anders dan bijvoorbeeld bij de reeds genoemde hedgefondsen die ‘short gaan’, niet beleggen in losse valuta. Wij hebben een langetermijndoel voor onze klanten te bewaken. We willen voor hen een portefeuille samenstellen die ook op die langere termijn robuust genoeg is om tegenvallers op te vangen en waarde op te bouwen.

Follow the money…

Dat betekent niet dat we geen oog hebben voor deze nieuwe ontwikkelingen. Hoewel we dus vooralsnog niet in cryptocurrency’s zelf beleggen, zijn we wel heel nieuwsgierig naar de ontwikkeling van de technologie die erachter zit: de blockchain. Mogelijk is het interessant om in de toekomst wel te beleggen in de facilitators en bedrijven rond deze nieuwe technologie. Ditzelfde geldt min of meer ook voor de grondstoffenmarkt: we beleggen niet rechtstreeks in grondstoffen, maar we houden wel de bedrijven die profiteren van stijgende grondstoffenprijzen nauwlettend in de gaten. Kortom: we volgen deze trends om te zien waar de moneyflows zijn en of sectoren zich als ‘investeerbaar’ ontwikkelen.

De psychologische twist

Of iets een ‘barstende bubbel’ of een ‘winnende trend’ is, kun je pas over een langere periode vaststellen. Dat levert een dilemma op, een psychologische ‘twist’. Je kunt wel de kat uit de boom kijken, maar dan kun je ook ‘de financiële klapper’ missen, hoor je mensen zeggen en dan verzuchten ze: ‘had ik voorjaar 2010 maar 10 bitcoins gekocht!’

De FOMO-factor (Fear of Missing Out), gekoppeld aan geruchten over grote doorbraken die op online platforms circuleren, maakt dat mensen in hun zoektocht naar rendement zich als een school vissen gaan gedragen: nu zwemmend naar de cryptocurrency’s, morgen zijn het weer de Tesla’s…  Dat is uiteraard een risico dat particuliere beleggers zelf moeten nemen. Bij Orchestra kiezen we voor onze klanten dus voor de langere termijn.

Achteraf….

Het zijn al deze ontwikkelingen die we nauwlettend volgen en proberen te vertalen naar ons beleggingsbeleid. De nieuwste trends nemen we in onze observaties en beraadslagingen dus mee, maar of een trend een investeerbare ontwikkeling is of een doorprikbare hypeballon, daarvoor hebben ook wij niet die spreekwoordelijke glazen bol.

In een volgende column kijk ik graag met u naar groeiende controle en toezicht-factor op de rol van institutionele beleggers zoals Orchestra. De trend om toezicht vooral te vertalen in afvinkbare compliance en het keurslijf waarin wij als vermogensbeheerder gemanoeuvreerd worden, behoren tot de uitdagingen die we het hoofd moeten bieden in het belang van onze klanten.


Raad & daad

Wilt u meer weten over ons portfoliomanagement en onze vaste vergoeding als onderdeel van geïntegreerd vermogensbeheer? Orchestra helpt u met raad en daad. Neem contact met ons op voor nader advies en ondersteuning: contact@orchestra-contact.com

Auteur: Orchestra