Jonge, pas afgestudeerde talenten direct een kans én verantwoordelijkheden geven? Veel bedrijven bewijzen er vooral lippendienst aan, maar bij Orchestra kan het heel snel gaan als je net zo’n “hands on-mentaliteit” hebt als Emma van Steijn (24). In september 2023 begon ze bij Orchestra Charity Office als junior accountmanager: “Het werk is ongelooflijk gevarieerd. Vanaf…
Jonge, pas afgestudeerde talenten direct een kans én verantwoordelijkheden geven? Veel bedrijven bewijzen er vooral lippendienst aan, maar bij Orchestra kan het heel snel gaan als je net zo’n “hands on-mentaliteit” hebt als Emma van Steijn (24). In september 2023 begon ze bij Orchestra Charity Office als junior accountmanager: “Het werk is ongelooflijk gevarieerd. Vanaf dag één leer je hier op meerdere borden tegelijkertijd te schaken.”
Ze had nog even getwijfeld: voor de klas met een PABO-opleiding, of toch haar liefde voor cijfers op de middelbare school volgen? Het werd het laatste. Emma, sportief type (zwemmen, tennis, sportschool), koos voor de HBO-opleiding Finance & Control.
Emma: “Met die keuze ben ik uiteindelijk wel heel blij. Ik heb ik de afgelopen twee jaar wel via een studentenuitzendbureau parttime bijles gegeven aan kinderen uit groep acht in rekenen en taal. Om hen te helpen de overstap naar de middelbare school te vergemakkelijken. Mooi werk, maar niet gemakkelijk. Zeker niet in de Schilderswijk, voor kinderen die vaak een enorme taalachterstand hebben. Ik vond het als bijbaan leuk, maar de PABO-opleiding te theoretisch. En ik zag mezelf uiteindelijk niet fulltime voor een klas staan.”
Tijdens haar HBO-opleiding volgde Emma met succes een pre-master Accounting & Finance, maar na een jaar aan de masteropleiding zelf kwam het besef dat ze zich door heel veel theorie moest heen worstelen om bij de door haar geliefde praktijk uit te komen.
Emma: “Ik had die master kunnen afmaken, maar wilde eigenlijk aan de slag in de dagelijkse praktijk en hakte in augustus vorig jaar die knoop door: ik ging op zoek naar een baan. Via LinkedIn werd ik benaderd door een recruitementbureau. Daarna ging het heel snel. In september werkte ik aan de Mauritskade bij Orchestra: mijn eerste baan.”
In het eerste kennismakingsgesprek was Emma verteld dat ze niet zou gaan werken bij een sjiek kantoor vol vermogensbeheerders die voortdurend in driedelig pak rondlopen. Dat bleek geen loze belofte.
Emma: “Het gesprek zelf was al heel informeel en concreet. En zo gaan we, zo heb ik in korte tijd ervaren, ook met elkaar om op kantoor: niet zo stijf, maar wel professioneel. Precies wat ik zocht.”
Je bent junior accountmanager, wat houdt dat in en hoe ben je begonnen?
Emma: “Ik heb aangegeven dat ik vanaf de basis wilde beginnen, want je krijgt tijdens de meeloopstages in je opleiding maar een deel van het werk mee. Dat betekent concreet: eerst facturen inboeken en echt het online platform My Orchestra goed doorgronden. Dat bevalt me heel goed: ik vind het een heel duidelijk systeem. En dat vinden de klanten die er mee werken ook. Het is de bedoeling dat ik geleidelijk de klanten ga overnemen van collega Arjan, die mij daarin uitstekend begeleidt. Maar ook aan andere collega’s kan ik vragen stellen zonder het gevoel te krijgen dat ik een dommerdje ben.
Intussen leer ik hier ook op andere borden schaken. Behalve facturen inboeken ben ik intussen ook al bezig met banktransacties en betalingen klaarzetten. En wat helemaal leuk is: samen met collega Wouter Hofhuis, een van de managing partners, de administratie van een klant helemaal opnieuw helpen inrichten. Dat is veel uitzoekwerk, maar heel bevredigend als alles op orde is. En ik merk hoe op een kleiner kantoor de lijntjes kort zijn. Het werk is heel gevarieerd en daardoor leer je snel. Sneller dan op zo’n groot kantoor waar je minder snel verantwoordelijkheid krijgt en eerst meer een nummer bent, al heb ik daar zelf geen ervaring mee. Het betekent wel dat je je hier niet achter anderen kan verschuilen.”
Werken voor charitatieve stichtingen en verenigingen: hoe bevalt dat?
Emma: “Tijdens mijn opleiding ging het voornamelijk over grote bedrijven. In lessen over bijvoorbeeld belastingwetten kwamen wel nonprofits voor, zoals stichtingen, maar dat is nooit een specifiek vak of discipline geweest. Ik kende de wereld van goede doelen en vermogensfondsen ook niet zo goed, maar nu ik in de praktijk voor ze werk merk ik dat het heel leuk is ook een bijdrage te kunnen leveren aan hun maatschappelijke doelstelling. Dat betekent niet dat je amateuristisch kunt zijn in je dienstverlening, want, zo heb ik hier geleerd, ook een goed doel moet je runnen als een bedrijf als het gaat om beheer en administratie. Ik vind het daarom interessant om te leren waar onze klanten tegenaan lopen in hun goede doelenpraktijk.”
Orchestra groeit nog voortdurend en zoekt nieuwe talenten zoals Emma van Steijn; iets voor jou? Klik hier