Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Goede Doelen Index: sector goed hersteld van Covid 19-periode

Het CBF en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben de Goede Doelen Index gelanceerd, die de bijdrage van de sector aan de Nederlandse samenleving kwantificeert in twee indexcijfers: de Maatschappelijke Waarde en de Financiële Gezondheid. Beide waarden geven volgens de onderzoekers aan dat de sector de COVID-periode goed heeft doorstaan. Zowel de index van de Maatschappelijke…

Het CBF en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben de Goede Doelen Index gelanceerd, die de bijdrage van de sector aan de Nederlandse samenleving kwantificeert in twee indexcijfers: de Maatschappelijke Waarde en de Financiële Gezondheid. Beide waarden geven volgens de onderzoekers aan dat de sector de COVID-periode goed heeft doorstaan. Zowel de index van de Maatschappelijke Waarde (104) als de index voor de Financiële Gezondheid (136) noteerde in 2021 een plus.

De Goede Doelen Index en het onderliggende State of the Sector-rapport werden vorige week gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Ze zijn het product van de analyse van de data van 641 goede doelen in de database van het CBF. Samen met de Radboud Universiteit zijn deze data over de periode 2016-2021 onderzocht onder leiding van prof. Lau Schulpen (Radboud) en Diederik van der Plas (CBF).

Transparantie stimuleren

CBF-directeur Harmienke Kloeze over het waarom van de Goede Doelen Index: “Als toezichthouder is het onze taak om transparantie te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de sector. Met dit onderzoek, en de index, laten we in cijfers zien wat de maatschappelijke waarde is die goede doelen bijdragen aan de Nederlandse samenleving en hoe het met de financiële gezondheid van de sector is gesteld. Daarmee leveren we een constructieve bijdrage aan de maatschappelijke dialoog over de goede doelen.”

Oplossingen

Over het belang van zo’n dialoog zegt Kloeze: “Er zijn zoveel vrijwilligers in de sector actief. De bijdrage die daarmee aan zingeving en aan sociale cohesie in Nederland wordt geleverd is groot. Daarnaast draagt de sector bij aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen. Dat is essentieel. De Goede Doelen Index laat op basis van cijfers en feiten zien hoe groot de maatschappelijke waarde van de sector nu eigenlijk is.”

Schade beperkt

De resultaten van het onderzoek van het CBF en de Radboud Universiteit werpen volgens de onderzoekers onder andere licht op hoe de goededoelensector de COVID-19 periode heeft doorstaan. Zo daalde de index voor de Maatschappelijke Waarde van de sector in het coronajaar 2020 licht naar 99,6. De index voor de Financiële Gezondheid van de sector steeg in hetzelfde jaar echter naar 119,1. Conclusie van de onderzoekers: de schade door COVID-19 is voor de sector dus beperkt gebleven. De enige uitzondering waren de goede doelen in het segment gezondheid. Zij zagen in 2020 door corona hun doelbestedingen en het aantal vrijwilligers flink dalen. De sector herstelde zich snel: in 2021 stond de index voor de maatschappelijke waarde alweer op 103,9. De stijgende lijn van de periode 2016-2019 werd daarmee voortgezet. De index voor de financiële gezondheid steeg eveneens, naar 136.

De Goede Doelen Index zal vanaf nu jaarlijks in het State of the Sector-rapport verschijnen.

Lees het volledige rapport: klik hier.

En volledig compliant én ontzorgd. Wilt u als goed doel of vermogensfonds uw zaken financieel-administratief helemaal op orde hebben? Maak dan een afspraak met een van onze professionals: klik hier.

Auteur: Edwin Venema