Vanaf 1 januari 2024 neemt het Centraal Bureau Fondsenwerving aanvragen in behandeling voor een nieuw keurmerk: CBF Erkend Donatieplatform. De Nederlandse toezichthouder op fondsenwervende organisaties komt er als eerste mee in Europa. Het keurmerk is toegesneden op donatieplatforms in stichtingsvorm. De normen waaraan moet worden voldaan bestrijken thema’s als transparantie, degelijk financieel management en goed…
Vanaf 1 januari 2024 neemt het Centraal Bureau Fondsenwerving aanvragen in behandeling voor een nieuw keurmerk: CBF Erkend Donatieplatform. De Nederlandse toezichthouder op fondsenwervende organisaties komt er als eerste mee in Europa. Het keurmerk is toegesneden op donatieplatforms in stichtingsvorm. De normen waaraan moet worden voldaan bestrijken thema’s als transparantie, degelijk financieel management en goed bestuur. Er is wel een disclaimer: of donaties ook daadwerkelijk goed besteed worden, wordt niet gecontroleerd.
De huidige Erkenningsregeling voor goede doelen van het CBF bestaat in haar huidige vorm sinds 2017. Digitale innovaties hebben de laatste jaren echter geleid tot nieuwe vormen van geven. Crowdfunding – voor een goed doel of een eigen individueel doel – via donatieplatforms is de laatste jaren behoorlijk in opkomst.
Na een succesvolle pilot in 2021 heeft de Commissie Normstelling, die als onafhankelijke entiteit de normen vaststelt waarop de toetsing en de CBF-Erkenning gestoeld zijn, nieuwe normen voor het keur voor donatieplatforms in stichtingsvorm geformuleerd. Deze normen zijn onlangs vastgesteld en gepubliceerd.
“De karakteristieken van een donatieplatform verschillen natuurlijk van die van een goed doel,” zegt Hans Gortemaker, de voorzitter van de Commissie Normstelling. “We moesten dus een aantal aanpassingen doen. Een verschil is dat een donatieplatform niet zelf beslist over de besteding van het geld. Neem als voorbeeld een moeder die een ton wil ophalen voor een hartoperatie in het buitenland, voor haar kind. Het donatieplatform controleert dan niet of dat geld ook inderdaad besteed is aan die hartoperatie. Er is dus een inherent risico. Daarom hebben we een disclaimer in de normen opgenomen, die het platform ook moet vermelden op de website.”
Relevant voor goede doelen is dat het gebruik van logo’s door donatieplatforms die onder de vlag “CBF-Erkend Donatieplatform” varen altijd moet worden afgestemd met het goede doel in kwestie.
CBF-directeur Harmienke Kloeze (foto CBF) noemt de nieuwe Erkenning een “goede stap” om het vertrouwen in donatieplatforms te vergroten. “’Geef gerust’ gaat per 1 januari dan ook voor de donatieplatforms in stichtingsvorm gelden. Het is mooi om te zien dat we na een zorgvuldig proces met diverse partijen – vooruitstrevende donatieplatforms, Goede Doelen Nederland en de Commissie Normstelling – nu tot dit resultaat zijn gekomen.”
Bron: CBF