Have any questions? Feel free to contact us:
+1 701 378 2212
info@stylemixthemes.com

Pelagia de Wild, directeur-bestuurder Amsterdam UMC Foundation: ‘Wij doen niet aan fundraising, maar aan friendraising

In december 2022 werd de fusie tussen AMC Foundation en VUmc Fonds een juridisch feit en vanaf begin dit jaar gaan beide UMC-fondsen onder de naam Amsterdam UMC Foundation gezamenlijk door het leven. Ze doen dat onder leiding van directeur-bestuurder Pelagia de Wild die het huidige jaar vooral als transitiejaar bestempelt. De harmonisatie is er…

In december 2022 werd de fusie tussen AMC Foundation en VUmc Fonds een juridisch feit en vanaf begin dit jaar gaan beide UMC-fondsen onder de naam Amsterdam UMC Foundation gezamenlijk door het leven. Ze doen dat onder leiding van directeur-bestuurder Pelagia de Wild die het huidige jaar vooral als transitiejaar bestempelt. De harmonisatie is er niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de administratieve achterkant, samen met Orchestra Charity Office. De Wild over die samenwerking: “Ik beschouw ze als partners; zij begrijpen dat het in ons werk in essentie gaat over het onderhouden van relaties.”

De bestuurlijke fusie tussen de Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en VUmc startte al in 2018. Vanaf dat moment zijn afdelingen en divisies samengevoegd. Ook de afdelingen fondsenwerving van beide ziekenhuizen kwamen twee jaar geleden samen onder het dak van één afdeling Relatiemanagement en Fondsenwerving. Vanaf begin 2023 zijn nu ook de AMC Foundation en het VUmc Fonds bij elkaar gebracht onder de naam Amsterdam UMC Foundation. De organisatie wordt geleid door directeur-bestuurder Pelagia de Wild, voorheen o.a. directeur van AMC Foundation. 

Je gaat samenwerken met een vrijwel geheel nieuwe RvT. De samenstelling van deze RvT is niet de gebruikelijke samenvoeging die je doorgaans ziet bij fusies.

De Wild: “Dat klopt. Ik weet niet of het een primeur is, maar we hebben de nieuwe leden geworven met behulp van een gespecialiseerd bureau executive searchbureau voor goede doelen organisaties (Search4Better) op basis van gewenste profielen en competenties voor onze nieuwe organisatie. We wilden namelijk per se coöptatie vermijden en de diversiteit bevorderen. Er is voor de continuïteit wel uit elk van de fusiepartners een RvT-lid meegekomen, maar hun bestuurstermijn faseert straks uit. De eerste vergadering hebben we recent gehad. Op dit moment zijn we bezig om strategische punten op de horizon te zetten en kansen en risico’s in kaart te brengen.”

Je hebt 2023 als transitiejaar bestempeld. Welke opdracht is er om bijvoorbeeld de fondsenwervingsstrategie van de twee fusiepartners in lijn te brengen?

De Wild: “Je hebt altijd te maken met historische bagage. VUmc had bijvoorbeeld drie duidelijke speerpunten in hun werving. Die focus heeft voordelen, maar betekent ook dat je loket voor donateursteun beperkt is. AMC was juist weer breder gericht op de ‘dankbare patiënt’, maar ook actief voor ziektes waar nu geen financiering voor is. Het harmoniseren van deze strategieën zal echt even tijd kosten. Dat geldt ook voor het profiel van de fondsenwervers. Ik geloof erg in professionaliteit op specifieke fondsenwervingskanalen en expertises, meer dan een one size fits all-benadering op één ziektebeeld. Goede fondsenwervers moeten hun informatie bij wetenschappers kunnen ophalen.” 

Ook dat vraagt waarschijnlijk tijd, namelijk om meer vanuit het geheel dan vanuit één specifiek deelbelang te denken en te handelen. 

De Wild: “Het is een thema dat mij na aan het hart ligt, want het betekent dat je binnen een organisatie of sector veel meer moet samenwerken. En daartoe word je soms ook gedwongen door stakeholders of externe partijen. Ik denk dat het eilandenrijk van gezondheidsfondsen en -fondsjes in Nederland op gespannen voet staat met echte impact. Ik ben ervan overtuigd dat als we in staat zijn om over onze eigen schaduw heen te stappen, we echt een verschil kunnen maken. De rookvrije generatie is daarvan een prachtig voorbeeld.”  

Ook aan de ‘achterkant’ moet er administratief veel opgelijnd worden. Hoe verloopt dat?

De Wild: “AMC werkte al samen met Orchestra en VUmc is daar met de fusie in zicht ook naar overgestapt. Wij hebben ook dezelfde accountant genomen in het fusieproces. Die heeft samen met Orchestra gekeken naar het samenvoegen van de administraties.

We hebben vooraf veel tijd besteed om in kaart te brengen hoe je dingen in elkaar moet schuiven: met welke systemen de twee fondsen werken, CRM, finance, projectadministratie. Nu we echt samengevoegd zijn, worden de niet geanticipeerde gaten ook zichtbaar. We zien 2023 dus ook hier als een transitiejaar dat we goed willen afsluiten als alles op elkaar is afgestemd.”

Hoe kijk je naar de samenwerking met Orchestra in dit proces?

De Wild: “Ik vind het heel fijn om met een partner samen te werken die niet gelijk op z’n strepen gaat staan als er uiteindelijk voor wordt gekozen om niet met hun online platform, maar dat van VUmc door te gaan. AMC Foundation werkte al vanaf 2015 met Orchestra. In 2016 volgden onze kindergeneeskunde-collega’s van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. In 2017 volgde VUmc en intussen zijn alle steunstichtingen van Amsterdam UMC bij hen ondergebracht. Zij kennen ons maar ook de wereld van de academische ziekenhuizen ongelooflijk goed en ik ben een grote fan. Je zou kunnen denken dat ik aandelen Orchestra heb… Alle gekheid op een stokje: we hebben best af en toe pittige discussies, maar de lijnen zijn kort. We hebben op dagelijkse basis goed contact en een of twee keer per jaar heb ik een lunch of koffie met ze.”

En dan heb je het, of misschien wel juist niet over de dagelijkse gang van zaken, maar ook over overstijgende dossiers?

De Wild: “Zeker en hun proactieve advisering leidt soms toch tot nieuwe inzichten. Wij werken bijvoorbeeld alleen maar met geoormerkt bestedingsgeld, projecten of promotietrajecten. Dat geld staat bij mij op de rekening volledig gealloceerd op projectniveau. Als het gaat om beleggingen hebben wij altijd gezegd: laten we dat nou niet doen. Maar Orchestra heeft ons recent toch laten zien dat er mogelijkheden zijn met lage risicomogelijkheden waar je 1 of 2% op pakt en dat is met de inflatie toch even beter. Het gaat per slot van rekening om miljoenen.”

Je staat in de sector bekend om je duidelijke visie op fondsenwerving, een woord waar je trouwens graag vanaf wilt.

De Wild: “Fondsenwerving klinkt zo inhalig. Het gaat niet over geld binnenharken; het gaat over relatiemanagement. Ik mocht begin deze eeuw aan de wieg staan van het alumnibeleid aan de Universiteit van Amsterdam. Als hoofd alumnirelaties ging ik samenhangend alumnibeleid ontwikkelen en alumniprogramma’s uitrollen. We leerden werken met de theorie van de vijf i’s: Identify, Inform, Interest, Involve, Invest. Weet wie je alumni zijn, houd ze op de hoogte, wek hun belangstelling, betrek ze bij de universiteit. Uiteindelijk zullen er dan ook alumni zijn die willen investeren en doneren. Relatiewerk dus: friendraising in plaats van fundraising. Inmiddels is friendraising niet meer weg te denken uit onze sector. Of het nou gaat om kleine of grote giften, vermogensfondsen of bedrijven, crowdfunding: aan de basis gaat het om betrokkenheid, om de relaties die je als organisaties opbouwt en onderhoudt met je achterban. 

Wat ik vooral waardeer in de samenwerking met Orchestra is dat zij heel goed begrijpen wat wij doen en wat onze friendraising-filosofie inhoudt. En dat is de reden dat ik ze niet zie als leverancier, maar als een volwaardige partner. Het is een echte tandem.”

Meer informatie:

Vestigingsadres: de Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam
RSIN: 813432418
Website: www.amsterdamumcfoundation.nl
E-mail: foundation@amsterdamumc.nl

Bezoekadres, locatie VUmc: De Boelelaan 1118, PK 4Z
Bezoekadres, locatie AMC: Meibergdreef 9, E2
Directeur: Pelagia de Wild

Raad van toezicht: Simone van Bijsterveldt, Josephine Colijn, Dink Legemate (voorzitter), Femke) van Ooijen, Jan Rauwerda en Jan Willem Sieburgh.


Raad & daad

Wilt u weten wat Orchestra Charity Office voor uw civil society-organisatie kan besparen in geld en menskracht, waardoor er meer budget en tijd vrijkomt voor uw maatschappelijke missie? klik hier

Wilt u weten welke klanten Orchestra bedient naast Amsterdam UMC Foundation? klik hier

Auteur: Edwin Venema